Khamis, 16 Ogos 2018

Resepi Roti Bun

Resepi Roti Bun (asas roti kpd pelbagai jenus bentuk Dan nama roti)

Bahan 👇

~ltak mangkuk kosong atas penimbang,dan masukkan satu persatu   -> 1 biji telur Gred A (anggaran berat 56g)  + 2 sdm susu pekat (anggaran berat timbang menjadi 85 g - 92g)  + air Peti ais sejuk ( total berat ketiga bahan = *275 g*

80 g mentega (pelangi)

90 g gula pasir

500 g tepung roti / tepung gandum (brand lily)

5 g Bread Improved / 1 sudu KFC Cream Super

11 g yis (brand saf)

Cara 👇

1. Masukkan semua bahan mengikut turutan kedalam anak Dara jepun (bread maker)

2. Tekan menu DOUGH

3. TEKAN Start

4. Tekab STOP pada masa Ke 0:43 - 0:46

5. Keluarkan doh

6. Tumbuk2 manja doh supaya keluar angin

7. Timbang doh mengikut kesukaan. Kalau nak kecik2... Timbang 25g. Kalau nak sedang2... Timbang 35g.  Kalau nak besar2... Timbang 40 hingga 50 g (ikut citarasa)

Sambil timbang doh.. boleh la bulatkan doh yg dah d timbang td sehingga licin supaya hasilnya juga nanti licin cntik menarik da boom🤭 ada pelbagai teknik untk menghasilkan doh yg licin n bulat. Tp.. ni antara teknik yg disukai la hasil pun mantop.😘

Teknik membuat twist sausage bun 👇

1. Canaikan 1 doh yg telah ditimbang & d licinkan tadi

2. Letakkan sebatang sausage roll yg telah di rebus sebentar & ditos kan. Kelipkan doh Dan buat seperti video 👇

               
Twist sausage bun


Hiasan atas tu..kalau. Nak kering... sebelum bakar, ltak sesiap mayonis, sos cili, sos black paper & sayur campuran yg telah di rebus sebentar, dijeringkan. Kalau nak hias selepas bakar... sayur campuran td ltk sedikit mayonis supaya tidak namapak kering

Panaskan oven 10 minit sebelum bakar... Bakar roti pada suhu 150 hingga 160 darjah selama 10 hingga 15 minit (keperangan)  mengikut kesesuaian oven masing2


Teknik membuat roti kacang merah bun 👇

1. Canaikan 1 doh yg telah ditimbang & d licinkan tadi

2. Letakkan sesudu pes kacang merah . Kelipkan doh Dan bulatkan doh seperti teknik awal tadi.  Utk teknik ulat gonggok, canaikan doh scr memanjang Dan buatseperti video ðŸ‘‡

                 

Selepas INI, tunggu doh naik dua kali ganda, baru bakar ya. Suhu sama seperti atas... lepas keluar oven, cepat2 sapu mentega masa panas2 supaya berkilat

Cadangan hiasan tabur sebelum bakar 👇

Bijan hitam
Bijan putih
Biji kuaci hijau

* utk melekatkan bahan hiasan, sapu sedikit susu cair diatas doh scr prlahan Dan cermat sebelum menabur hiasan


Ok selesai bab roti 
Selamat mencuba & share
Nak tepung segera cepat2 whtsap sis Kay😘
019-8282927- miera

Assalammualaikum

Tiada ulasan:

Catat Ulasan