Jom Teman miera syg2 semua..
Malam ni miera nak bagi resepi JAPANESE COTTON CHEESECAKE ππ
Ok mula miera share bahan2nye dulu..
*Resepi japanese cotton cheesecake*
6biji telur gred a/b (asingkan kuning dan putih)
60g self raising flour
20g tepung jagung
100g icing sugar
100ml fresh milk
50g butter
250g cream cheese
1. Satukan frest milk, butter dan cream cheese, kemudian masaj atas api paling perlahan.. masak sampai sebati dan tidak berketul cream cheese suhu luar, x sejuk
2. Masukkan kuning relur dan kacau sebati pakai wisk, atau senduk saja
3. Kemudian masukkan self raising dan tepung jagung ayak boleh, xmau ayak pn boleh kemudian kacau sebati, kacau perlahan sahaja penting jangan kacau lama, cukup sekadar sebati... dah selesai letak tepi dulu..
4. Dalam bekas mixer masukkan putih telur. **penting * pastikan bowl mixer kering semasa masukkan telur, pastikan tiada setitik pon kuning telur di dalam putih telur. Kalau adabmix dampai ke subuh pon xkan kentalπ
Mix kelajuan high speed
Bila telur dah berbuih macam ni masukkan icing sugar
5. Masukkan icing sugar , dan mix lagi sehingga kental
Kental mean, adunan rak jatuh bila terbalikkn bowl dan bertanduk
6. Kemudian masukkan 1/3 (lebih kurang 2 senduk adunan putih telyr td ke dalam adunan cream cheese tadi, kacau sebati wajib pakai senduk sahaja, kacau perlahan2 dan kaup balik sahaja, JANGAN KACAU LAMA! Dalam 3,4 kali kacau sudah cukup
7. Kemudian masukkan kesemua lebihan putih telur tadi dan kacau lagi teknik kaup balik jugak PERLAHAN LAHAN jangan kacau lama, wajib kacau kaup balik sahaja. Cukup sekadar sebati terus stop kacau
8. Kemudian tuang adunan ke dalam loyang size 6", bagus pakai loyang loose macm ni senang nak keluarkan kek.. boleh beli loyang mcm ni kat diy or lazada. Murah..
Loyang loose macam nj wajib tutup keliling dgn aluminium foil
Tepi lapik kertas bakibg paper, base bawah pon lapik baking paper jangan griss loyang, x boleh wajib pakai baking paper shj
9. Amik loyang yang lebih besar dari loyang yg kita guna untuk masak kek, tuang kan air panas mesti panas ini kita panggil teknik water bath.. tuang agak2 saja x perlu banyak. Kemudian bakar api 170^ 45- 1 jam bergantung oven masing2... jangan buka oven selagi permukaan kek x nampak warna golden brown, bila dh golden brown boleh bkk sikit pintu oven cucuk lidi untuk cek masak atau belum. Kuar licin dah masak boleh ttp api..
Tara..Siap!! π
Bila dah masak buka sikit pintu oven dan biar kek sejuk dalam oven dalam 45 minit *penting untuk elak kek mendap atau kecut sebab perubahan suhu nendadak*
Cantik x kejadiannya..wajibb la kan hehe, masuk bakul angkat sendiri sudah la haha..
Jangan lupa miera pun ada jual tepung kek segera nk wasap jer kat no ni 019-8282927/01126852769
Tepung2 ni comfirm SEDAP TAW!
xmau renyah2 beli jer tepung kek ni, cepat pantas, & mudah ππ
Diakhiri assalammualaikum..



















Tiada ulasan:
Catat Ulasan