Bahan Donut ala big apple (resepi ni mmg antara killer product yg pnh jual n mmg lembut ala big apple😘 )
Bahan:
1. Air sejuk (peti ais) - 50 gram + air Batu ketul - 80 gram = total dedua bahan ni 130 gram
2. Telur - 1 biji
3. Susu cair - 100 gram
4. Gula pasir - 60 gram
5. Garam - 5 gram
6. Marjerin (pelangi aje) - 70 gram
7. Tepung roti (lia suka brand diamond) - 500 gram
8. Bread improver - 5 gram
9. Cream super (my secret resepi donut, cream puff, pizza gebu gebas lembut) - 10 gram
10. Yis (brand saf) - 13 gram
11. Potato flakes - 13 gram + air biasa - 50 gram (Gaul dlm bekas asing... Da sebati baru masuk dlm smua bahan diatas.)
CARA2NYA
Masukkan semua bahan mengikut turutan bahan diatas 👆 kedalam bread maker (pembantu ank Dara jepun plg berjasaðŸ¤)
Switch on suis... Tekan MENU sehingga nombor 10. DOUGH (1:30). Tekan PAUSE/STOP pada masa nombor d skrin menunjukkan angka 0:43 -> 0:46
Selesai menguli mnggunakan khidmat anak Dara jepun 🤠bread maker..., keluarkan doh TD...
Tumbuk2 hempas2 manja doh tadi d atas meja...
Timbang doh utk mndapatkan berat doh yg sama & anggara kuantiti yg boleh d perolehi dgn 1 adunan 500g tepung ☺
Terpulang PD u Ollz... Kalau nk besar2... Timbang dlm... 40 gram /PCs leh dpt dlm +- 23 biji donut mcm ni👇
Kalau nak buat baby donut pn boleh... Lia slalu. Buat bulat2 aje.. Stu doh dlm 25-30 gram... Dpt dlm +- 40 biji mcmtu 👇
Dlm membaking Ni.. Ade mcm2 jenis resepi, tips Dan skill. Terpulang PD masing2 utk memilih mgikut keselesaan ,kemampuan n kreativiti 😉
Jgn ambil masa yg terlalu lama ya... Tkot doh kembang mambang Sgt smpai stu mse die akn turun smula🤠mse tu da JD roti canai keras agaknye😅
Lepas bulatkan kasi licin... Tekan manja doh (mnggunakan perut tapak dgn shj..) Dan lubangkan tengah2 nya (lia pakai penutup tudung botol je🤠)
Biarkan doh dlm 30 hingga 45 minit (kembang mambang sekali ganda)
Untuk baby donut... Cukup dgn menekan sedikit doh dgn perut tpak tgn... Dan biarkn doh rehat n kembang
Sambil timbang doh.. boleh la bulatkan doh yg dah d timbang td sehingga licin supaya hasilnya juga nanti licin cantik menarik da boom 🤠ade pelbagai teknik utk menghasilkan doh yg licin n bulat. Tp.. Ni antara teknik yg disukai la dan hasil pun mantop😘
Pastikan minyak betul2 panas ya.. Masukkan satu sudu makan SHORTENING kedalam minyak panas tadi. Kecilkan API, masukkan donut satu persatu. Jangan membalik2kan donut berkali2 ya.. supaya tidak serap minyak. Cukup sekadar nampak keperangan d big bawah, terbalikkan dan angkat dgn berhati2 (donut ni sensitip. Takut tepenyet pulak kalau tekan2 n ganas ðŸ¤)
Pencair coklat
Coklat masakan aneka warna n perasa
Filling
Bahan hiasan
Snow powder
Badam
Choc chips
Dan lain2 mengikut kreativiti u ollz
Contoh2 antara hiasan
Donut ni Semua dari penghuni pusat pemulihan, belajar buat donut 😊
Jangan lupa share resepi manataw ada yg nk buat income harian, boleh guna resepi ni memang lembut habis😋
Nak buat kek2 lain meh survey tepung kek segera ngan miera ok
😋😋
Assalammualaikum
















Tiada ulasan:
Catat Ulasan