Khamis, 16 Ogos 2018

KEK RED VELVET MENGANCAM

Jom nak sharing resepi red velvet mengancam ni, semoga bermanfaat untuk semua 😊

*Resepi red velvet*

250g butter
200g gula icing
225g self raising flour
2sb serbuk koko
3bj telur ayam GRED A
1 cup yogurt (kisar halus)
1 sk esen
1 sb pewarna merah
STEP 1

Mix gula icing dan butter sampai putig dan gebu, kemuduan masukkan telur 1 per 1 dan mix lagi

STEP 2

Selepas sebati, masukkan pewarna merah dan esen vanila

Untuk dapatkan warna yg cantik pakai pewarna yg berkualiti ,tp nak pakai yg biasa pon boleh (kalau yg biasa ada jual di bakery yg murah harga below rm2 tu pakai 2 sudu besar baru warna cantik) 

STEP 3

Selepas itu, masukkan campuran self raising flour dan serbuk koko berselang selu dgn yogurt. Kacau pakai senduk @ spatula secara kaup balik.. kacau 1 arah sahaja (afdal arah lwn jam a.k.a tawaf sambil selawat 🀭)

€ bakar loyang bulat sais 6-8" selama 30-45 minit bergantung kepada  oven msg2. Suhu 180^

Kalau pakai loyang petak sais 9" .... suhu 180^ 30-35 minit bergantung pada kesesuaian oven masing2


STEP 4

Selepas masak , sejukkan dan potong menjadi 2 layer, yg x confident nak potong, boleh bakar 2 kali

Maksudnya 1 adunan bahagi kepada 2 masak 1-1

Atau x mau potong pon boleh, ikut kretiviti masing2

Klau x potong... rupanya mcm ni


 *Resepi topping lepa/hias kek*

250g cream cheese
100g icing sugar
2 cawan non dairy whip cream
STEP 1 

Mix cream cheese dan icing sugar kembang dan putih

Dalam bekas lain mix non dairy whip cream sehingga kental, terbalik adunan x jatuh (mix kelqjuan maximum 3-4 minit)

kemudian campurkan kedua2 dan mix dalam 10 second


 *boleh pakai vivo jgk untk ganti non dairy whip cream. Sy pakai vivo

Siap. Boleh sapu dekat atas kek. Atau nak lepa kek. Boleh ikut kretiviti masing2


If nak lepa sebiji kek macam ni, letak kek atas papan kemudian sapu nipis adunan. Kemudian masuk peti ais 2-3 jam. Keluarkan kemudian sambung lepa.. untk lepa kali kedua letak adunan sedikit tebal, lepa menggunakan scrapper. Dan kalau nak senang lepa kena pakai rotating cake stand

Scapper mesti tegak masa lepa kek..

Contoh untuk kek loyang petak 9"


Crumble atas tu boleh potong nipis atas kek yg dah siap bakar and jadikan crumble untuk hiasan

Boleh juga buat cup cake red velvet

1 cup tuπŸ‘†

Nak buat jual small portion cmni pun boleh

Nozel nk buat bunga ros boleh pakai antara 2 ni.


Ingt aee.... Kalau kek nak buat sebiji besar tu lepas 30 minit baru bkk oven sedikit n cucuk lidi untuk cek. Kalau keluar tu  licin dh masak.. 

Untuk small pac atau cupcake lepas 15minit cucuk untuk cek..

https://youtu.be/jtGaOcXYmHA

Cheese leleh

250g cream cheese
1/2 cwn susu pekat
1 cwn susu cair@susu segar

Kukus 15minit api sederhana




Kalau kukus LG moist🀀 esp dlm bekas kecik tu mmg xleh masuk oven
Kaler sugested


Red velvet choc





Red velvet yg da siap deco untuk tempahan

OK alhamdulillah selesai😊... OK jwb soalan ... Bread improver ade Jual kt kdai bakeri sis. Cream super agen shj Jual... Xde kt kdai. Tp hasilnya mmg mantoppp cenggini πŸ‘πŸ‘

Nak buat roti, creampuf, donut, pizza, mmg best. Doh naik gebu. Kembang mambang fuh🀀🀀
Bahan pn halal

Ok selamat mencuba semua 😍😘
Assalammualaikum

Tiada ulasan:

Catat Ulasan